In de stad Groningen stonden in het eerste kwartaal van dit jaar 347 huizen te koop, 182 minder dan in dezelfde periode vorig jaar. 

Dat zorgt er voor dat de woningmarkt overspannen is. 

Makelaar Jacco van der Houwen spreekt zelfs over een historisch laag aantal. Hij baseert zich daarbij op cijfers van de NVM over de woningmarkt in het afgelopen kwartaal.

In het eerste kwartaal van 2017 stonden 347 huizen te koop in Groningen. Dat waren er vorig jaar nog 529 op hetzelfde moment in jaar. Dat zorgt voor krapte op de woningmarkt. Daar waar huizenkopers vroeger uit vijf tot acht woningen konden kiezen, zijn dat er nu nog maar twee. 

Nieuwe voorwaarde

Volgens de makelaar is een mogelijke oorzaak dat na de crisis, waarin huizen langer te koop stonden, veel huizen alsnog worden verkocht.

Een andere oorzaak kan zijn dat woningeigenaren hun huis niet te koop durven zetten, omdat ze bang zijn niet op tijd een andere woning te vinden. De makelaars onderzoeken daarom of het mogelijk is om een huis te verkopen onder voorwaarde dat de verkopende partij wel eerst zelf een huis moet hebben gevonden.

Uit de cijfers blijkt ook dat er in de crisisjaren weinig huizen zijn bijgebouwd. Ook staan huizen kort te koop. De overspannen markt is slecht voor starters met een klein budget.