Het Bureau van de Groninger Taal en Cultuur van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gaat samen met het Huis van de Groninger Cultuur een nieuwe Groninger Woordenboek maken. 

Dat bevestigt hoogleraar Goffe Jensma van de RUG aan NU.nl.

Volgens Jensma is er behoefte aan een nieuwe versie van het Groninger Woordenboek. Het vorige woordenboek stamt uit 1929. "Er is nog wel een tweede druk uitgekomen in 1952, maar in principe zitten we nu in ieder geval meer dan een halve eeuw zonder en wordt het tijd voor een nieuwe versie".

Ook laat Jensma weten dat de Groningse taal steeds minder wordt doorgegeven. "Ik maak nu een grove schatting, maar ik denk dat minder dan 20 procent van de Groningers hun taal door geeft aan de volgende generatie." Ook daarom vindt hoogleraar Jensma het belangrijk om de Groningse taal vast te leggen.

"Maar ook wetenschappelijk is het heel interessant, want in die halve eeuw zijn er veel nieuwe woorden bijgekomen voor nieuwe voorwerpen." Zo is tegenwoordig het woord CD in ons vocabulaire opgenomen, wat in het Gronings 'spaigelploatje' (spiegelplaatje) genoemd wordt.

Dialecten

Het woordenboek zal niet zozeer een standaardtaal van het Gronings maken; alle Groningse dialecten moeten een plek krijgen in het woordenboek. Dit gebeurt door Groningers zelf woorden aan te laten leveren. De bedoeling is dat dit onder andere via apps gebeurt.

Het is nog onduidelijk of het woordenboek alleen op internet verschijnt of dat het ook in gedrukte vorm beschikbaar komt. Binnenkort wordt er een bijeenkomst gehouden om te bespreken waar behoefte aan is.

Het Groninger Woordenboek is naar verwachting over vier jaar klaar.