Belangenvereniging de Groninger Bodem Beweging (GBB) vindt het een overwinning dat het Openbaar Ministerie (OM) een strafrechtelijk onderzoek moet gaan doen naar de aardbevingsschade die is veroorzaakt door de gaswinning van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). 

"Het is eigenlijk de muis die de olifant laat dansen", zegt secretaris van de GBB Dick Kleijer. De belangenvereniging deed in 2015 aangifte tegen de NAM.

Het Hof Arnhem-Leeuwarden laat donderdag weten dat aanwijzingen bestaan dat de NAM "zich schuldig heeft gemaakt aan het beschadigen van woningen waardoor levensgevaar te duchten is".

Volgens het Hof is strafrechtelijk onderzoek, uitgevoerd door het OM, hiermee noodzakelijk. "Daarna kan definitief worden beoordeeld of vervolging moet plaatsvinden", schrijft het in een verklaring. In het onderzoek gaat het om schade die gepleegd is tussen 1 januari 1993 en 14 april 2015. 

Reactie NAM

Nadat de aangifte van de belangenvereniging in 2015 afgewezen werd, vervolgde het zijn weg naar het Hof in Arnhem-Leeuwarden. "En nu is er dan eindelijk de uitspraak en komt er een serieus onderzoek. We zien het als een overwinnig", aldus Kleijer. "Er is een eerste stap gezet in het herstel van het vertrouwen in de Nederlandse rechtsstaat."

De NAM zegt in een eerste reactie "verrast te zijn" door de beslissing van het hof, gelet op eerdere uitspraken waarin werd besloten geen strafrechtelijk onderzoek te doen. Wel zegt de woordvoerder dat het bedrijf volledig zal meewerken aan het strafrechtelijk onderzoek, aldus een woordvoerder.