Winkeliers in de gemeente Groningen zijn in 2017 met een gemiddeld bedrag van 3.474 euro het meest kwijt aan onroerendezaakbelasting (ozb).

Dat blijkt uit een analyse van Detailhandel Nederland, die is gemaakt op basis van de monitor 2017 van het COELO.

Het ozb is een belasting van gemeentes die wordt geheven op eigenaren en gebruikers van onroerende zaken. Hoeveel een winkelier moet betalen, hangt af van de gemeente.

Met een bedrag van 3.474 euro betalen Groningse winkeliers het meest aan ozb. Dit is bijna zeven keer zo veel als in de goedkoopste gemeente Texel, waar winkeliers 509 euro betalen. In 2014 was Nijmegen nog de duurste gemeente met 3.095 euro.

Afschaffen

Volgens Detailhandel Nederlanders ergeren winkeliers zich behoorlijk aan de oplopende gemeentelijke belastingen, die boven op de ozb komen. Zo wordt er bijvoorbeeld belasting geheven op reclameborden, lichtbakken en luifels.

"Sommige winkeliers betalen honderden euro's per jaar voor een simpel reclamebord", aldus voorzitter Dolf Kloosterziel. "Dat is niet meer van deze tijd".

De brancheorganisatie pleit daarom om de reclamebelasting volledig af te schaffen. Volgens Kloosterziel heeft Amsterdam daar het goede voorbeeld in gegeven. Daar is sinds 1 januari 2016 de reclamebelasting afgeschaft.