Voorafgaand aan een geplande demonstratie van protestbeweging Pegida in Groningen zijn zondag vier minderjarige jongens aangehouden. 

De gearresteerde jongens zouden volgens de politie in het bezit zijn van vuurwerk en een boksbeugel. Ook konden ze zich niet identificeren. De politie meldde een paar uur later dat er geen verband was tussen de aangehouden jongens en de demonstratie van Pegida.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Groningen zijn beide demonstraties 'over het algemeen' rustig verlopen. Een enkele keer was er een confrontatie tussen Groningen Tolerant en Pegida.

Volgens de gemeente Groningen kwam er dertig tot vijftig mensen op de demonstratie van Pegida af, tegenover een honderdtal mensen van tegenbeweging Groningen Tolerant.

Planning

De demonstratie van Pegida begon om 14.00 uur op de Groningse Vismarkt. Pegida demonstreert naar eigen zeggen tegen de 'islamisering van Nederland'. 

Demonstranten van Groningen Tolerant, een groep die zich tegen Pegida keert, hebben op hetzelfde moment een mars gelopen door de stad.

Keuze voor Groningen

Pegida heeft ervoor gekozen om in Groningen te demonstreren, omdat de bed, bad en broodvoorziening voor uitgeprocedeerde asielzoekers daar wordt opengehouden. Daarnaast past de stad volgens de organisatie in het rijtje van steden waar eerder Pegida-demonstraties zijn geweest.