De gemeenteraadsfractie van GroenLinks wil dat raamexploitanten in de Nieuwstad minder invloed krijgen. Ook moet de positie van prostituees verder worden versterkt.

Volgens de politieke partij is er in de rosse buurt van Groningen nog steeds sprake van machtsongelijkheid tussen sekswerkers en exploitanten.

In Groningen is er streng toezicht en worden de regels ook scherp toegepast. GroenLinks stelt dan ook dat de praktijk van de raamprostitutie aan de gestelde eisen voldoet. Maar de partij wil meer dan doen dat.

In het land zijn verschillende organisaties, zoals samenwerkingsverbanden van sekswerkers, actief die zich bezighouden met het aanpakken van misstanden. Zo is in Amsterdam My Red Light actief in het verbeteren van de kwetsbare en afhankelijke positie van prostituees.

Succesvol

GroenLinks-fractievoorzitter Benni Leemhuis wil ook in Groningen zo'n initiatief opzetten, omdat het in andere steden succes heeft.

De partij heeft aan het college van B&W gevraagd of zij ook iets zien in het opzetten van een samenwerkingsverband of een andere vergelijkbare aanpak van de problemen.