In Groningen is de 'Spitsbattle' van start gegaan. Daarbij vraagt Groningen Bereikbaar studenten, scholieren en docenten om een oplossing te bedenken voor de volle bussen en treinen in de ochtendspits. 

De drie winnaars ontvangen 444 euro. Alle goede ideeën maken daarnaast kans op een financiële bijdrage om het idee uit te voeren.

In de ochtendspits in en richting Groningen is het druk in de bus en trein. De werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg en het stationsgebied gaan de komende jaren voor extra drukte zorgen op de weg en in het openbaar vervoer.

Samen met onderwijsinstellingen en vervoerders in Groningen zet Groningen Bereikbaar projecten op om de ochtendspits in het openbaar vervoer te ontlasten. Denk bijvoorbeeld aan projecten om het gebruik van de e-bike te stimuleren.

Battle voor bereikbaarheid

De Spitsbattle komt voort uit de Battle voor Bereikbaarheid, die Groningen Bereikbaar op 3 november 2016 hield bij het Alfa-college. Zeven teams van Groningse onderwijsinstellingen gingen een dag de strijd met elkaar aan om het beste idee voor een minder vol OV. 

De teams bestonden uit scholieren, studenten en docenten van het Alfa-college, de Hanzehogeschool Groningen, Noorderpoort, O2G2 en de Rijksuniversiteit Groningen. Team Noorderpoort won deze battle. Hun oplossing: studenten die een voldoende staan, kunnen de lessen het eerste uur op afstand, via een livestream volgen en thuis opdrachten maken. Leerlingen die onvoldoende staan, moeten wel naar school komen.

Goed idee

Op verzoek van de grote onderwijsinstellingen in Groningen is deze battle nu opengesteld voor iedereen met een goed idee voor minder volle bussen en treinen in de ochtendspits. Groningen Bereikbaar zoekt vooral naar kleinschalige oplossingen gericht op onderwijsinstellingen en in te voeren op schoollocaties. Mensen kunnen hun oplossing t/m 30 april insturen.

In mei worden de genomineerden bekendgemaakt. Zij mogen hun oplossing op 18 mei pitchen voor een jury, die de drie winnaars kiest.