De Haan advocaten zal in overleg gaan met de deken van de orde van advocaten van Noord-Nederland over het contract dat het kantoor heeft afgesloten in de klachtenprocedure van 3.800 Groningers tegen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). 

Deken Rob Geene stelde eerder dat het contract voor een gemeenschappelijk proces namens gedupeerde Groningers tegen de NAM in strijd is met de regels van de beroepsgroep. Geene vindt dat De Haan buitenproportioneel verdient aan de procedure. 

De woningeigenaren hebben zich verenigd in de door De Haan opgezette stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG). De Groningers moeten eenmalig honderd euro betalen om zich bij de procedure aan te sluiten.

Als het kantoor het proces tegen de NAM wint, vraagt het kantoor een deel van de opbrengst. Dit kan oplopen tot zo'n achthonderd euro. De Haan bracht daar tijdens de zitting tegenin dat er nu weliswaar nog sprake is van één grote zaak, maar straks mogelijk niet meer. 

Gesprek

Als de rechter de Groningers in het gelijk stelt moeten namelijk alsnog 3.800 individuele zaken worden aangespannen. 

De Haan zal naar aanleiding van de zitting van dinsdagochtend in gesprek gaan met de deken. Het kantoor sluit niet uit dat de contracten met gedupeerde Groningers eventueel licht zullen worden aangepast, maar stelt dat de kwestie geen gevolgen zal hebben voor de inhoudelijke behandeling van de zaak.

Waardedaling

In totaal behartigt de stichting WAG de belangen van 3.800 woningeigenaren.

De rechter bepaalde in 2015 dat de NAM waardedaling van huizen moet compenseren, ook al is een woning nog niet verkocht. De waardedaling wordt namelijk veroorzaakt door aardbevingen, die weer het gevolg zijn van de gaswinning door de NAM. 

De NAM is in hoger beroep gegaan tegen deze uitspraak. De zaak loopt nog.