Donar heeft de tweede prijs van het seizoen binnen. Na het winnen van de Supercup, werd zondag in de finale om de NBB Beker Landstede Basketbal uit Zwolle in een uitverkocht MartiniPlaza met 78-58 verslagen.

Het is de vijfde beker in de historie van de club die in de bekerkast gezet wordt. Halverwege stond de thuisploeg al met 38-28 voor.

De gasten namen in een met 4.300 toeschouwers uitverkocht MartiniPlaza brutaalweg een 10-0 voorsprong. Het duurde tot het begin van het tweede kwart voordat Donar langszij kwam. Chase Fieler deed dit met een dunk.

Aan het einde van het tweede kwart bracht een tussensprint de voorbeslissing. Lance Jeter met een driepunter, een gewone score en Arvin Slagter met een verre score bracht de marge op tien; 38-28.

Hapering

Na rust liep de thuisploeg snel weg naar 51-33, waarna de machine even begon te haperen. Zwolle rook nog een kansje en maakte tien punten op rij. Daarbij bleef het, want direct aan het begin van het laatste kwart ging het tempo nog een keer omhoog.

Verdedigend zat het sterk in elkaar en via onder andere driepunters van Jeter en Fieler werd het 61-43. De mooiste score kwam misschien wel op naam van Fieler. Cunningham bracht de bal op na een fastbreak en de pass op Jeter kwam razendsnel bij de Amerikaan terecht die vervolgens vrij kon dunken.

Feest in Martiniplaza

Slagter noteerde met een driepunter de laatste score voor de Groningers. Vijftien seconden voor tijd ging Fieler al met de bal onder de arm staan, omdat de score het toe liet alvast een feestje te vieren.  

Om de NBB Beker uiteindelijk te winnen, moest Donar het dankzij de loting opnemen tegen de nummers twee tot en met vier uit de reguliere competitie. In diezelfde competitie staat de club overigens stijf bovenaan. De Groningers hebben nu al het thuisvoordeel voor de hele playoffs zeker gesteld.