De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) ziet in de onderhandelingen van een nieuw kabinet de meeste kans op een rechtse coalitie. Dan zouden de VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gaan regeren. 

Dat blijkt uit een onderzoek van de RUG naar de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. Daarbij keken ze goed naar de verschillende standpunten van de partijen en in welke coalitie daarvan het meeste kunnen worden overgenomen.

Beslispunten

Vooral voor D66 en het CDA valt er via een coalitie met VVD en de ChristenUnie veel te halen. Ze kunnen volgens de RUG dan respectievelijk zeven en acht van hun elf belangrijkste beslispunten binnenhalen. Bij een coalitie met GroenLinks zijn dat er maar drie van de elf.

De onderzoekers van de RUG hebben ook gekeken naar een centrumlinkse coalitie zonder de VVD, maar ook dan slepen CDA en D66 weinig punten binnen. Er liggen vooral grote hobbels op het gebied van werk en zekerheid, marktwerking in de zorg en het beleid rondom de AOW-leeftijd.

Nipte meerderheid

Volgens de universiteit spelen D66 en CDA een sleutelrol in de onderhandelingen. Ze oordelen dat een rechtse coalitie met ChristenUnie en VVD daarom meer kans van slagen heeft. Dat er nu wordt onderhandeld met GroenLinks komt volgens de onderzoekers vooral omdat een coalitie met ChristenUnie maar een nipte zekerheid van 76 zetels heeft.