Het Comité Groningen Tolerant wil op 9 april demonstreren tegen Pegida Nederland, die op dezelfde dag ook een demonstratie wil houden in de stad.

Groningen Tolerant wil een stevig tegengeluid laten horen in de Groningse binnenstad.

Pegida Nederland vreest dat de Islam een te grote invloed krijgt in de Nederlandse samenleving. Ze willen de grenzen sluiten voor vluchtelingen. Het is nog echter nog niet zeker of Pegida een vergunning krijgt voor de demonstratie.  

De gemeente vertelde eerder deze week aan NU.nl dat de aanvraag van Pegida in behandeling is genomen, maar dat er nog geen goedkeuring is verleend. Bij de beoordeling van de aanvraag wordt onder andere gekeken of de openbare veiligheid kan worden gegarandeerd. Bij eerdere demonstraties van Pegida was het vaak onrustig en verrichtte de politie meerdere aanhoudingen.

Islamofobie 

Volgens het Comité Groningen Tolerant is er in een tolerante en vrije wereld geen plaats voor islamofobie en vreemdelingenhaat. "Vluchtelingen mogen onderdak en veiligheid zoeken in andere landen.  En we maken verschil tussen terrorisme en de religie Islam en we scheren niet iedereen over een kam. We nodigen iedereen uit ons te komen steunen", aldus het comité op hun Facebookpagina.

Onder andere Rock Against Racism steunt de tegendemonstratie van Groningen Tolerant. Het programma voor de manifestatie is nog niet rond.