Groningse jongeren krijgen een eigen ombudsman. Vanaf 1 juni zal Marike Klappe opkomen voor de rechten van de jongeren in de stad.

Met de aanstelling van een jongerenombudsman wil de gemeente de jeugd in de stad een belangrijkere rol geven in het beleidsproces. In dat kader werd eerder ook al de aanstelling van een kinderburgemeester aangekondigd.

De jongerenombudsman zal benoemd worden voor een periode van zes jaar en zal een aanspreekpunt vormen voor jongeren van 0 tot 23 jaar en hun ouders.

De ombudsman zal contact zoeken met jongeren en jeugdnetwerken en hen bewustmaken van hun rechten. Daarnaast moet Klappe ideeën, wensen en kansen bespreekbaar maken en treedt ze op als gesprekspartner en adviseur op het gebied van jongerenzaken.

Marike Klappe

De gemeenteraad heeft Stadjer Marike Klappe (53) voorgesteld als eerste jongerenombudsman. Klappe is Groningse  en werkt als tutor en hogeschooldocent bij het Centrum voor Ontwikkeling aan de Katholieke Pabo in Zwolle.

Ze heeft gewerkt in verschillende functies in het onderwijs, en in het domein jeugd bij de gemeente en de Politie Academie. Daarnaast was zij voor UNICEF actief in Paraguay, Irak, Sri Lanka en Bolivia. Zij studeerde Pedagogiek en Onderwijskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Naar verwachting zal Klappe op 29 maart benoemd worden door burgemeester Den Oudsten.