NAM wint in 2016 miljard kuub gas bij Loppersum

De Nederlandse Aardolie Maatschapij (NAM) heeft in 2016 1 miljard kuub gas uit het gasveld bij Loppersum gehaald. Dat blijkt uit cijfers die de organisatie op haar website heeft gepubliceerd. 

Het gasveld bij Loppersum ligt in een gebied met een hoog bevingsrisico. De Raad van State bepaalde daarom in 2015 dat de NAM de gaswinning op de vijf locaties bij Loppersum stop moet zetten.

De locaties mogen alleen draaiend worden gehouden met een waakvlam. De NAM stelt dat de vijf waakvlammen de 1 miljard kuub gas hebben verbruikt.

De NAM bevestigt aan NU.nl, naar aanleiding van de berichtgeving van RTV Noordzich aan de uitspraak te houden. Een woordvoerder vertelt dat het draaiend houden van de locaties bij Loppersum in lijn is met het instemmingsbesluit en dat "de locaties op een laag pitje draaien in verband met leveringszekerheid bij bijvoorbeeld een strenge winter".

Volgens de NAM moeten de locaties 'technisch beschikbaar blijven' zodat de gaswinning zo nodig snel hervat kan worden. Ook zegt de woordvoerder geen verband te zien tussen de gaswinning en het toenemen van het aantal aardbevingen in het gebied. 

Verklaring

De burgemeester van Loppersum Alfred Rodenboog meldt in een reactie op het bericht tegen RTV Noord 'verbaasd' te zijn.

Volgens hem betekent de gaswinning van 1 miljard kuub dat er sprake is van 'een hele grote waakvlam'. Hij eist dat de NAM een verklaring geeft voor het hoge gasverbruik van de waakvlammen bij Loppersum.

In totaal won de NAM in 2016 ruim 27,5 miljard kuub gas in Groningen. 

Lees meer over:
Tip de redactie