'Collega's hoofdverdachte fraudezaak RUG waren al jarenlang op de hoogte'

Zes collega's van Hans G., hoofdverdachte in de fraudezaak van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), waren al sinds 2011 op de hoogte van de fraude van hun hoofd technisch beheer.

Dat meldt de Groningse universiteitskrant UK op basis van een e-mail die zij in handen heeft.

Volgens de universiteitskrant stuurde een verontruste ondernemer op 21 september 2011 al een e-mail aan Hans G. en zes van zijn collega's. De ondernemer, die onderhoudsklussen aan de panden van de RUG verrichte, wilde hen waarschuwen voor de frauduleuze praktijken. 

In de e-mail staat volgens UK het volgende: "Ik begrijp dat de heer G. het geritsel met bonnen door wil laten gaan, met de overgebleven bedrijven die daar wel aan mee willen werken, zoals P. Ik kwam P. tegen met G. bij Office Center toen ze samen laptops kochten, waarschijnlijk weer prijzen voor een viswedstrijd met grote geritselde prijzen. Leve de beunhazerij!"

Volgens de UK werken vier van deze collega's nog steeds bij het facilitair bedrijf van de RUG, de andere twee zijn inmiddels met pensioen. Destijds werkten zij allemaal onder leiding van Hans G.

Volgens een RUG-woordvoerder bevat de e-mail 'nieuwe informatie' voor de Rijksuniversiteit Groningen. "Daardoor kan ik er nog niet op reageren."

Witwassen

Pas in 2016 werd de fraude bekend bij de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst. Hans G. maakte zich vermoedelijk schuldig aan corruptie en witwassen. G. zou als leidinggevende opdrachten hebben verstrekt aan installatiebedrijven in ruil voor geld en diensten. Bij twee van deze bedrijven stonden ook een zoon en schoondochter op de loonlijst. Hans G. kon op die manier voor tonnen frauderen.

De Rijksuniversiteit Groningen zou voor ruim 1,1 miljoen euro schade hebben geleden door de fraudezaak.

Rechtszaak

De Fraudekamer in Almelo is maandag 13 maart begonnen met het behandelen van de fraudezaak bij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

De rechtbank zou volgens RTV Noord elf dagen nodig hebben voor de behandeling van de omvangrijke fraudezaak. In totaal zijn er acht verdachten.

Lees meer over:
Tip de redactie