Protestbeweging Pegida wil op 9 april demonstreren in Groningen. Als de demonstratie doorgaat zou het de eerste keer zijn dat de protestbeweging in Groningen de straat op gaat. 

Een woordvoerder van Pegida zegt tegen de Groninger Krant dat een vergunning is gevraagd voor een demonstratie en een protestmars door de binnenstad van Groningen. De beweging stelt dat ook in Groningen "het probleem van islam en asielzoekers een serieus probleem wordt".

De gemeente bevestigt aan NU.nl dat Pegida een aanvraag voor een demonstratie en een mars heeft ingediend. De aanvraag is in behandeling genomen, maar er is nog geen goedkeuring verleend.

Bij de beoordeling van de aanvraag wordt onder andere gekeken of de openbare veiligheid kan worden gegarandeerd. Bij eerdere demonstraties van Pegida was het vaak onrustig en verrichtte de politie meerdere aanhoudingen.

Beweging

Pegida is sinds 2015 actief in Nederland. De van oorsprong Duitse beweging vindt dat de westerse cultuur wordt bedreigd door invloeden van buitenaf en pleit daarom voor een veel strenger vluchtelingenbeleid.