Asscher: Juristen treiteren Groningse bevingsslachtoffers

Vicepremier Lodewijk Asscher vindt dat de overheid niet goed is omgegaan met de aardbevingsschade bij veel Groningers. Dat zei hij zaterdag in het Radio 2-programma Spijkers met Koppen. 

Volgens Asscher hebben gedupeerden bij de rechter vaak geen kans omdat zij daar te maken krijgen met 'een enorm juridisch apparaat van de Shell.' De schadeafhandeling zou makkelijker moeten gaan. "Het gaat soms om een heel klein bedrag en mensen worden getreiterd door de juristen", aldus Asscher. 

Asscher trok ook zelf het boetekleed aan. Hij stelt dat de overheid zich niet altijd op een juridische manier zou moeten verdedigen, maar 'naast de mensen' zou moeten gaan staan. Hij wil dat de gaswinning verder wordt verminderd en terugblikkend zegt hij over de verhoging van de gaswinning in 2013 naar 54 miljard kuub dat dat nooit gedaan had mogen worden. 

Zeerijp

Bijna gelijk met het optreden van Asscher werd het Groningse Zeerijp getroffen door een aardbeving met een kracht van 2.1. Uit de omgeving van Loppersum komen veel meldingen van bewoners die de beving hebben gevoeld. Ook was er een luide knal.

De beving vond plaats in het hart van het aardbevingsgebied. Juist daar zijn vorig jaar de gasputten gesloten op last van de Raad van State. Aanvankelijk nam het aantal bevingen af in aantal en sterkte.

Sinds februari zijn er echter al zeven aardbevingen in het gebied rondom Loppersum geweest met een kracht van tussen de 1.2 en 2.1 op de schaal van Richter. Het Staatstoezicht op de Mijnen had de NAM dan ook al opdracht gegeven om de toegenomen onrust in de bodem te onderzoeken.

Lees meer over:
Tip de redactie