De provincie Groningen moet de groene energieleverancier van Nederland worden. Dat schrijven burgemeester Peter den Oudsten en Commissaris van de Koning René Paas in een brief. 

De brief is als advertentie geplaatst in onder andere de Volkskrant, het NRC en het Dagblad van het Noorden.

Den Oudsten en Paas reageren op het zogeheten G4-plan waarbij de grote steden een verduurzaamheidstraject willen opzetten. Dat moet dan 35 miljard euro gaan kosten. "Dat kan hier in Groningen voor de helft van de prijs", zo stellen de Groningse bestuurders.

Volgens Paas en Den Oudsten is hier genoeg ruimte voor het realiseren van wind- en zonneparken. Ook is er al een 5G-netwerk en voldoende ruimte om bijvoorbeeld te testen met zelfrijdende auto’s, hyperloops en voertuigen op waterstof.

Regeerakkoord

De brief verwijst naar een speciale website. Doel van de bestuurders is Groningen te laten veranderen van gasprovincie naar groene energieprovincie. Ze roepen de politiek in Den Haag op om de ambities met één zin op te nemen in het nieuwe regeerakkoord.

"Groningen wordt voorloperregio op het gebied van circulaire economie, energietransitie, wonen van de toekomst, mobiliteit en digitalisering", aldus de website.