Het Groningse gemeentebestuur heeft een methode ontwikkeld waarmee het ook na de invoering van het kentekenparkeren mogelijk is anoniem te parkeren in de Stad.

Tijdens een commissievergadering van 8 februari gaf een raadsmeerderheid groen licht voor de invoering van kentekenparkeren. Wel wilden verschillende partijen dat er een oplossing zou komen voor mensen die uit privacy-overwegingen of door praktische omstandigheden hun kenteken niet kunnen of willen invoeren.

Daarbij werd het voorbeeld van Utrecht aangehaald. Daar kunnen parkeerders een fictief kenteken invoeren. Vervolgens moeten zij een geprint parkeerticket met daarop het onjuiste kenteken achter de voorruit leggen.

Parkeerwachters die een signaal krijgen van de kentekenscanner dat het kenteken niet correspondeert met de auto, kunnen aan de kwitantie zien dat er toch is betaald.

Naheffing

Volgens de Groningse wethouder Joost van Keulen levert deze methode echter te veel werk op voor de handhavers. Daarom krijgen alle Groningers die een onjuist of fictief kentekennummer opgeven bij een parkeerautomaat een naheffing in de bus.

Vervolgens kunnen zij er via een online formulier voor zorgen dat deze naheffing wordt geseponeerd. Hiervoor hebben zij enkel het transactienummer van de parkeeractie en het tijdstip van betaling in te voeren.

Als na controle blijkt dat inderdaad voor de parkeertijd is betaald, wordt de naheffing geseponeerd.