De Groningse Nobelprijswinnaar Ben Feringa houdt op 3 april nogmaals zijn Nobellezing over kleine nano-autootjes. Hij doet dat in de grote zaal van De Oosterpoort.

Feringa, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, kreeg in december de Nobelprijs voor de Scheikunde voor zijn onderzoek naar nanodeeltjes.

Hij ontwikkelde een door licht aangedreven nanomotor, ontwierp een moleculaire auto en kwam vorig jaar met een ronddraaiend motormolecuul dat chemische energie gebruikt, waardoor het beter geschikt is voor gebruik in het menselijk lichaam.

Vragen stellen

In zijn Nobellezing 'Op avontuur in de nanowereld' vertelt hij vol passie over zijn onderzoek. Hij beschrijft z’n passie voor de wetenschap en legt uit hoe hij tot z’n inzichten kwam. De lezing deed hij ook al op het podium waar hij ook de Nobelprijs kreeg. Het publiek kan daarnaast vragen stellen aan Feringa.

Naast de lezing wordt Feringa ook geïnterviewd door Coen Verbraak, bekend van Kijken in de Ziel. Ook zijn er optredens van de Groningse band Swinder en RUG-huisdichter Esmé van den Boom. Kaarten zijn verkrijgbaar via Studium Generale.