De redactie van Nieuwsuur heeft een discussie tussen premier Mark Rutte en aardbevingsgedupeerde Annemarie Heite afgeblazen.

Het gesprek zou vrijdag in de uitzending van Nieuwsuur plaatsvinden. Heite zou met een bus Groningers naar de uitzending komen.

Het gesprek wordt afgeblazen omdat maandagavond een confrontatie tussen Rutte en een boze groep Groningers in de uitzending van Pauw en Jinek uit de hand liep. Volgens Heite liet de redactie haar letterlijk weten dat ze het zielig vonden voor de premier. Ook was er landelijk nu genoeg aandacht voor de problemen rondom de aardbevingen in Groningen.

"Een gemiste kans en dat is erg jammer", zegt Heite. "We hebben dit maandenlang voorbereid. En het gesprek zou ook echt waarde toevoegen ten opzichte van het gesprek bij Pauw en Jinek. Overigens ben ik trots op de Groningers die daar eens hebben laten zien hoe diep de boosheid hier ziet. Ik vertel mijn verhaal op een meer rustige manier, maar het is goed dat de emotie eens op deze manier werd getoond."

Op pad met Heite

Heite wilde Rutte bij Nieuwsuur vragen of hij een dag met haar op pad wilde gaan. "In z'n spijkerbroek en zonder chauffeur. Ik had 'm van het station opgehaald in m'n oude Landrover en vervolgens waren we echt met gedupeerden in gesprek gegaan", aldus Heite.

Volgens RTV Noord vindt de redactie van Nieuwsuur het ongelukkig om binnen een paar dagen eenzelfde confrontatie tussen Rutte en Groningers plaats te laten vinden. Ze verwachten ook dat Rutte op dezelfde manier zal reageren. Volgens Nieuwsuur heeft de VVD geen druk uitgeoefend om het gesprek af te blazen.

Volgens Heite is de kans klein dat er alsnog een gesprek tussen haar en Rutte komt. "Maar reken maar dat de Groningers opnieuw in opstand komen. We worden al vijf jaar lang genegeerd en nu ziet men eindelijk hoe diep de boosheid zit. Dan kun je niet zeggen dat het nu al wel weer genoeg is geweest."

Stille Beving

Annemarie Heite is landelijk gezien een van de meest bekende aardbevingsgedupeerden. Haar gevecht met de NAM was het onderwerp van de bevingsdocumentaire ‘De Stille Beving’.

Het ontsporen van het gesprek tussen Rutte en de Groningers bij Pauw en Jinek was dinsdag het gesprek van de dag, niet alleen in Groningen maar ook in de rest van Nederland.