Premier Mark Rutte werd maandag bij de talkshow Pauw en Jinek geconfronteerd door Groningers die woest op de premier zijn vanwege de gasboringen. 

"De heer Rutte heeft ons 6,5 jaar lang uitgezogen", zei een woedende Groninger. "En dat doet hij nog steeds."

Zijn provinciegenoten in het publiek schreeuwden "gas terug!" en hielden bordjes omhoog met "not my premier". Onder hen was ook Dick Kleijer van de Groninger Bodembeweging (GBB). Kleijer zei "niet boos, maar razend" te zijn. 

'Nachtmerrie'

De premier zei de woede van de Groningers te begrijpen en noemde de gaswinning een "nachtmerrie". Dit zorgde er echter niet voor dat de Groningers bedaarden.

Rutte benadrukte dat hem er veel aan gelegen is de gaswinning terug te brengen. Maar de premier stelde ook dat het dichtdraaien van de gaskraan gevolgen heeft voor heel Nederland: "Dan zit heel Nederland in de kou."

Geen suikergoed

Tegen het AD zei Pauw dinsdagmiddag dat de uitzending volgens hem 'op de rand van prettig' was. Hij stelde dat het 'best schrikken' was en dat zijn redactie de heftige reactie van de Groningse studiogasten aan had moeten zien komen. Toch denkt hij dat een premier om moet kunnen gaan met een dergelijke situatie. "Met Mark Rutte heb je geen suikergoed aan tafel." 

Na afloop van de uitzending gaf Rutte bij Pauw aan dat hij geen moeite had met het verloop van de avond, volgens Pauw blijf hij zelfs nog een glas wijn drinken .Met één van de studiogasten wisselde hij zelfs contactegevens uit. 

Motie

In februari werd een motie aangenomen waarin vrijwel alle fracties in de Tweede Kamer schreven dat de gaswinning in Groningen verder moet worden verlaagd en dat er een uitkoopregeling moet komen voor iedereen die het gebied wil verlaten.

Vorig jaar stemde het kabinet in met de verlaging van de gasproductie in Groningen voor de komende vijf jaar van 27 naar 24 miljard kuub per jaar.