De petitie 'Laat Groningen Niet Zakken' heeft de grens van 95.000 overschreden en gaat nu in de richting van 100.000 ondertekenaars. De petitie heeft er sinds zaterdagavond ruim vierduizend bij gekregen, waarschijnlijk na de vertoning van de film 'De Stille Beving'.

Deze film, van Piet Hein van der Hoek, toont de strijd van Annemarie Heite en haar gezin tegen de manier waarop de schade door aardbevingen door de NAM werd afgehandeld. De reportage werd zaterdagavond door de NOS vertoond.

Kort na de uitzending was destillebeving als zoekwoord trending op Twitter. Op de dag voorafgaande aan de vertoning was er nog een advertentie in tal van landelijke dagbladen waarin iedereen werd opgeroepen de petitie te tekenen. De petitie is een initiatief van cabaretier Freek de Jonge, die onlangs ook al door Groningen tourde en een aardbevingslied componeerde op muziek van Ede Staal.

'Aardbevingen, veroorzaakt door gaswinning, hebben het leefklimaat in de provincie Groningen voor een groot deel verwoest. Schadeafhandeling stuit op spanning tussen rechtvaardig en rechtmatig. Woningen en gebouwen zijn onveilig. Gedupeerden voelen zich vaak ‘gevangen in een onveilige gevangenis’, aldus Freek de Jonge op de pagina petities.nl.

Engels

Overigens is de petitie nu ook in het Engels. "De petitie is naast in het Gronings nu ook in het Engels. Bedoeld voor alle mensen in het buitenland die Groningen een warm hart toedragen."

De Jonge hoopt uiteindelijk op meer dan 300.000 ondertekenaars. De petitie kan nog tot 9 mei worden ondertekend.