Honderd inwoners van Eelde, waaronder Nobelprijswinnaar Ben Feringa, vragen in een videoboodschap aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff of hij hun dorpsgenoot Wagif Faradzjulaev niet wil uitzetten.

Faradzjulaev komt oorspronkelijk uit Azerbeidzjan, maar dreigt het land uitgezet te worden.

Hij woont al vijftien jaar in Eelde-Paterswolde en heeft hier een vrouw en twee kinderen van zes en vier jaar oud, die wel Nederlands staatsburger zijn.

In de video vragen onder andere Rooie Rinus en Pe Daalemmer, burgemeester Marcel Thijsen en dus Ben Feringa om hulp. Staatssecretaris Dijkhoff kan met zijn discretionaire bevoegdheid ervoor zorgen dat Faradzjulaev niet wordt uitgezet.

Oproep

"Wij vragen u: trek dit gezin niet uit elkaar. Gebruik uw discretionaire bevoegdheid. Geef Wagif een verblijfsvergunning, geef Gunel haar man, geef Farhad en Leyla hun vader", zo luidt de oproep van de Eeldenaren.

De dorpsbewoners lanceerden eerder ook al een handtekeningenactie die al 7.000 keer is getekend. Ook stuurden basisschoolkinderen ansichtkaarten naar de staatssecretaris en ging een groep Eeldenaren naar Den Haag om te praten met Kamerleden.

Gevangenisstraf 

Volgens de initiatienemers van de actie wacht Faradzjulaev een gevangenisstraf van twee jaar als hij terug moet naar Azerbeidzjan. Ook vinden ze het inhumaan dat Faradzjulaev na al die jaren nog wordt teruggestuurd en daarbij zijn kinderen moet achterlaten.