Bij een inbraak in een auto van een medewerker van de politie Noord-Nederland is vorig jaar mei een draaiboek voor een grote hennepactie gestolen. Eerder kwam al naar buiten dat bij de inbraak vertrouwelijke politieinformatie buit was gemaakt. Destijds was niet bekend wat de inhoud van de informatie was. 

De diefstal vond een dag voor de actie plaats, bevestigt de politie aan NU.nl naar aanleiding van berichtgeving van RTV Noord.

Het draaiboek zou zowel gedetailleerde informatie over de actie bevatten, als namen en telefoonnummers van betrokken agenten. Een woordvoerder meldt dat de politie niet de indruk kreeg dat hun komst van tevoren was aangekondigd. "Wel waren we natuurlijk extra alert."

Bij de inbraak, die in een parkeergarage in Apeldoorn plaatsvond, werden ook drie politielaptops, een telefoon, toegangspassen tot politiegebouwen en politielegitimatiebewijzen gestolen.

De woordvoerder meldt dat drie betrokken medewerkers disciplinair zijn gestraft. Er zijn geen verdachten opgepakt.

Invallen

Vorig jaar mei heeft de politie op negentien locaties in de stad en de provincie Groningen invallen gedaan. Er waren in totaal 175 politiemensen betrokken bij de actie. 

In totaal werden dertien mensen aangehouden voor deelname aan een criminele organisatie, witwassen en hennephandel, -teelt en -export of het faciliteren daarvan. Ook zijn er zeven hennepkwekerijen en één drogerij aangetroffen.