De Groningse raadsleden willen dat het stadhuis sober en functioneel wordt verbouwd. De noodzakelijke verbouwing van het stadhuis mag niet te veel kosten.

Dat lieten de raadsleden woensdag weten tijdens een werksessie over de aanpak van het stadhuis, die nodig is omdat de gemeenteraad wordt uitgebreid van 39 naar 45 zetels na een gemeentelijke herindeling.

Uit de werksessie bleek dat het nieuwe stadhuis vooral een plek moet zijn waar de raadsleden straks beter kunnen debatteren.

Zo moet er in de raadszaal een andere opstelling komen waardoor de raadsleden elkaar beter kunnen aankijken. De raadsleden pleiten voor een opstelling in de U-vorm.

'Geen kopie'

Bestaande vergaderruimtes kunnen beter worden benut en ook moet het stadhuis meer open en toegankelijk worden. Maar de raadsleden willen "niet te veel gekkigheid". "Bezoekers moeten zich welkom voelen, maar een zalencentrum of kopie van het Forum hoeft niet", zo stelden ze.

Drie architecten mochten plannen maken voor de verbouwing. De raadsleden mochten daar in de werksessie hun mening over geven.  In de duurste versie (zie foto) werd de hele raadszaal verplaatst, maar daar zit men niks in.

De gemeente Groningen gaat nu een voorstel doen voor een uiteindelijk plan voor de verbouwing.