Het Groningse kandidaat-Kamerlid Sandra Beckerman heeft zaterdag samen met haar SP-collega’s actie gevoerd tegen de NAM. Kunstenaars hebben protestkunst gemaakt op NAM-locaties.
 

Bij het hoofdkantoor van de NAM in Assen en bij gaswinningslocaties zijn protestschilderijen aangebracht op folie en vlaggen.

Op de protestkunstwerken is de tekst 'Pak de Macht' te lezen. De actie is onderdeel van een SP-campagne, waarbij de partij duidelijk wil maken dat ze een toekomst willen zonder de NAM.

Kamerzetel

"Wij willen de macht afpakken van de NAM", zegt Sandra Beckerman, die met een zesde plaats op de SP-kieslijst een grote kans maakt op een zetel in de Tweede Kamer. "Wij willen dat er een onafhankelijk fonds komt om de schade door gaswinning te bepalen en betalen."

De SP wil ook dat het onderzoek naar de gaswinning volledig onafhankelijk wordt. "Dit zou, naast het fors verlagen van de gaswinning, wat de SP betreft onderdeel moeten zijn van het komende regeerakkoord", aldus Beckerman.

Afgelopen dinsdag nam de Tweede Kamer een motie aan waarin waarin werd geschreven dat de gaswinning in Groningen verder moet worden verlaagd, dat de NAM uit het proces van schadeafhandeling moet worden gehaald en dat er een uitkoopregeling moet komen voor iedereen die het gebied wil verlaten.  

De NAM liet hierop desgewenst aan NU.nl weten dat er al stappen zijn gezet in het verwijderen van hun rol in het proces van schadeafhandeling. "Onze directeur gaat graag met de politiek in gesprek over deze kwestie. Dit is echter geen blanco cheque."