PvdA-Kamerlid John Kerstens gaat donderdag met kledingketen Primark in gesprek over de slechte werkomstandigheden voor het personeel.

Dat bevestigt Kerstens aan NU.nl.

Het PvdA-Kamerlid vindt de werkomstandigheden van de Primark onfatsoenlijk. "Er zijn hele eigenaardige regels bij de Primark, bijvoorbeeld de werkdruk, het ziekmelden of het opnemen van een vakantie. Ook is er geen ondernemingsraad die afspraken maakt." 

Kerstens wil graag op zoek naar een oplossing. Primark-directeur Ronald Voogt heeft daar gehoor aan gegeven. "Op 2 maart komt de directeur naar Den Haag om de arbeidsomstandigheden te bespreken. Dan kan hij ook uitleggen waarom er nu nog zo onfatsoenlijk met het personeel omgegaan wordt."

De Primark zei in een eerdere reactie "aangedaan en geschrokken te zijn van de klachten". Ook zegt de kledingketen bezig te zijn met het in werking stellen van een ondernemingsraad.

Misstanden

De regionale omroep RTV Noord publiceerde twee weken geleden over de misstanden bij de Primark aan de Westerhaven in Groningen. Kerstens heeft met PvdA-kamerlid Tjeerd van Dekken daarop Kamervragen gesteld. Ook wilden de twee Kamerleden dat er inspecties gedaan zouden worden bij de Primark in Groningen. 

Uit een enquête van de FNV, ingevuld door bijna 1.200 (oud-)personeelsleden van de Primark, bleek dat een groot deel van het personeel zich regelmatig gekleineerd, geïntimideerd bij ziekmeldingen en continu gecontroleerd door supervisors of managers en door camera's voelt. "Het bedrijf overtreedt de wet- en regelgeving", zei FNV-bestuurder Niels Suijker hierover. 

Primark heeft op dit moment zestien filialen, waar circa 4.800 mensen werkzaam zijn.