​Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft Het Groninger Landschap benaderd in hun zoektocht naar het wrak van een bommenwerper die in 1943 is neergestort in de Dollard.

"De zoekactie moet in april of mei gaan plaatsvinden", zegt natuurbeheerder Silvan Puijman van het Groninger Landschap.

Puijman is benaderd door het Amerikaanse ministerie omdat de vermoedelijke locatie van het vliegtuig in een gebied ligt dat eigendom is van het Groninger Landschap.

"Wij moeten de natuurwaarde beschermen en hebben daarom eisen gesteld aan de Amerikanen. Een van die eisen was dat een van ons aanwezig moet zijn als de zoekactie gaat plaatsvinden", bevestigt Puijman na berichtgeving van RTV Noord.

De bommenwerper was volgens de natuurbeheerder vermoedelijk op weg naar industriestad Emden, maar werd uit de lucht geschoten. "De bodem van de Dollard is van slik en klei, je zakt tot je knieën weg als je erin loopt. Een vliegtuig van een paar ton verdwijnt gewoon."

Vinden

De natuurbeheerder schat de kans van het vinden van het wrak groot in. "Ze hebben een boot met een soort metaaldetector die tot acht meter diep kan ‘kijken’. Na de eventuele vondst kan pas technisch gekeken worden of en hoe het wrak boven water gekregen kan worden."

Volgens RTV Noord was eerst enige verwarring om wat voor type vliegtuig het ging. De zoektocht lijkt zich te focussen op de Amerikaanse B-17 bommenwerper. Volgens de omroep konden zes bemanningsleden het toestel tijdig verlaten en kwamen vijf mannen om het leven. De lichamen van twee mannen zitten vermoedelijk nog in het toestel waar in het voorjaar naar gezocht zal worden.