De Universiteitsraad van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgt instemmingsrecht als het gaat om de plannen voor een RUG-campus in het Chinese Yantai.

Dat heeft de universiteit laten weten aan minister Jet Bussemaker van Onderwijs.

Tot nu toe had de raad alleen maar adviesrecht. Volgens de universiteit weegt het instemmingsrecht heel zwaar. "Dat is in principe bindend. Het is een beslissende stem", aldus een woordvoerder.

De universiteitsraad zou zorgen hebben over de RUG-campus. Verschillende partijen vinden dat het nu al moeilijk is om genoeg goed personeel te vinden en ze zijn bang dat dit probleem ook nog groter wordt als er voor de Chinese vestiging van de RUG ook nog personeel nodig is.

Transnationaal onderwijs

Minister Bussemaker debatteert donderdag over een nieuwe wet voor transnationaal onderwijs, die nodig is voor de plannen van de RUG. Volgens de Universiteitskrant maken oppositiepartijen als D66, GroenLinks, SP en CDA zich zorgen de gebrekkige mensenrechten in China, de academische vrijheid en bedreigingen voor de kwaliteit van onderwijs in Nederland.

De RUG neemt uiteindelijk samen met de Medezeggenschapsraad en de Raad van Toezicht een besluit over de Chinese Campusplannen, die uiteindelijk alleen maar met privaat geld mogen worden betaald.