Op de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen staan 22 inwoners van de stad Groningen. Zeker vijf van hen maken een goede kans op de Kamerzetel.

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat het gaat om vertegenwoordigers van de grote en kleine landelijke partijen. Van VVD en GroenLinks tot Piratenpartij en Burger Beweging.

Sandra Beckerman (SP) en Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) staan beiden op de zesde plaats van de kieslijst van hun eigen partij. PvdA' er Henk Nijboer (zevende plaats) en CDA'er Anne Kuik (elfde plaats) staan er ook goed voor.  

Spannend

VVD-Kamerlid Arno Rutte (twintigste plaats) maakt een goede kans op een Kamerzetel. Voor Antje Diertens, die door D66 op de achttiende plaats is gezet, wordt het afwachten, zo blijkt uit de meest recente opiniepeilingen.

Bij de kleine partijen moeten Sophie Andriol (achtste plaats bij de OndernemersPartij), Michiel Dulger (tiende plaats bij de Piratenpartij) en Ewout Jansma (vijftiende plaats bij de Libertarische Partij) er rekening mee houden dat ze de Tweede Kamer niet gaan halen.

Niet verkiesbaar

Andere prominente Groningse Kamerleden, zoals de Groningse VVD-wethouder Joost van Keulen (36e plaats) en SP-raadslid Jimmy Dijk (35e plaats) staan op dit moment nog niet op een verkiesbare plaats. Het huidige Kamerlid Tjeerd van Dekken lijkt met een 39e plaats op de PvdA-kieslijst buiten de boot te vallen.

Verkiesbare politici