​De enquête van vakbond FNV, die anderhalve week geleden naar aanleiding van klachten van (oud-)medewerkers van de Primark in Groningen in het leven is geroepen, heeft volgens de vakbond schokkende resultaten opgeleverd.

"Een groot deel van het personeel voelt zich regelmatig gekleineerd, geïntimideerd bij ziekmeldingen en continu gecontroleerd door supervisors of managers en door camera's", laat FNV in een persbericht weten. 

Bijna 1.200 (oud-)personeelsleden van de Primark hebben de vragenlijst van FNV ingevuld. Een groot deel hiervan komt volgens de vakbond uit de steden Amsterdam, Eindhoven en Groningen.

Naast dat 75 procent van de werknemers vindt dat de werkdruk te hoog is, laat FNV weten dat Primark het volgens de uitkomst van de vragenlijst helemaal bont maakt als het gaat om ziekmeldingen. "Het bedrijf overtreedt de wet- en regelgeving. Zo wordt door leidinggevenden gevraagd naar de aard van de ziekte en wordt het loon vaak niet doorbetaald." 66 procent van de personen die de enquête heeft ingevuld, is op deze problemen gestuit.

Ook heeft de Primark geen ondernemingsraad die namens het personeel afspraken kan maken, aldus FNV. Dit zou het wettelijk gezien wel moeten hebben. 

Gesprek

RTV Noord schreef anderhalve week geleden over de misstanden bij de Primark, waar vervolgens 1.300 reacties op kwamen. Twee PvdA-Kamerleden, John Kerstens en Tjeerd van Dekken, hebben daarop Kamervragen gesteld. Ook wilden Kerstens en Van Dekken dat er inspecties gedaan zouden worden bij de Primark in Groningen. 

Bestuurder bij FNV Niels Suijker zegt snel met Primark in gesprek te gaan om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Een woordvoerder van Primark bevestigt dit en laat weten "aangedaan en geschrokken te zijn van de klachten". Ook zegt de Primark bezig te zijn met het in werking stellen van een ondernemingsraad.

Primark heeft op dit moment zestien filialen, waar circa 4.800 mensen werkzaam zijn.