Brandweer in Groningen relatief traag ter plaatse

De brandweer in veiligheidsregio Groningen was vorig jaar met een gemiddelde responstijd van 9,2 minuten nog steeds relatief laat ter plaatse bij een melding. Van de noordelijke veiligheidsregio's was alleen Drenthe trager met een reponstijd van tien minuten. 

Onder responstijd verstaat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de tijd die de brandweer in totaal nodig heeft om bij een brand te komen.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat veiligheidsregio Groningen met een tijd van meer dan negen minuten een van de traagste noordelijke regio's is. Het duurde in 2016 circa 1,4 minuten voordat meldingen die binnenkwamen bij de meldkamer Noord-Nederland, die zich in Drachten bevindt, bij een eenheid van de brandweer in Groningen werden doorgegeven.

Dit is een kleine verslechtering ten opzichte van 2015, toen dit proces 1,1 minuut duurde. 

Landelijk

De gemiddelde responstijd bij brand is in 2016 met 6 seconden toegenomen, laat het CBS weten. Gemiddeld deed de brandweer er vorig jaar 7,5 minuten over om ter plaatse te komen. 

Het CBS laat weten dat brandweerkorpsen die vooral bestaan uit vrijwilligers meer tijd nodig hebben dan korpsen die gebruikmaken van beroepskrachten.

Lees meer over:
Tip de redactie