Groningen en Ten Boer stemmen in met bestuursakkoord

Gemeente Ten Boer en raadsleden van de stad Groningen hebben woensdagdagavond ingestemd met het bestuursakkoord van de nieuwe fusiegemeente in Groningen. Hierin zijn afspraken vastgelegd over thema's als infrastructuur en groenvoorziening. 

De bestuursovereenkomst wordt met het herindelingsadvies naar het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties gezonden.

De fusie tussen Haren, Ten Boer en Groningen moet per 1 januari 2019 in werking treden. Haren is de enige gemeente die niets wil weten van de herindeling.

Het is nog onbekend of de gemeente Haren zich over het bestuursakkoord zal buigen. Volgens RTV Noord heeft de coalitie er eerder deze week voor gezorgd dat het overleg hierover van de agenda van de raadscommissie verdween.

Provinciale Staten

Begin deze maand hebben de Provinciale staten besloten dat Haren moet fuseren met Ten Boer en de stad Groningen. Dat advies wordt neergelegd bij de Tweede Kamer, die het definitieve besluit over de herindeling moet nemen. Wanneer dit zal gebeuren is nog niet bekend. 

Een meerderheid van de partijen in de Provinciale Staten stemden voor de fusie. Alleen oppositiepartijen Groninger Belang, PVV, de Partij voor de Dieren en de Partij voor het Noorden stemden tegen.

Inwoners

De nieuwe gemeente van Groningen, Ten Boer en Haren zou circa 230.000 inwoners krijgen. De versterkte positie zorgt volgens voorstanders van de fusie voor een goede uitgangspositie om economische en ruimtelijke ambities te realiseren.

Lees meer over:
Tip de redactie