Politieagenten zullen over een paar maanden starten met extra controles op de A7. Precieze cijfers ontbreken nog, maar de politie signaleert dat het opvallend vaak misgaat op de snelweg die door Groningen en Friesland loopt.

"Voor een gedeelte gaat het hier om aanrijding door files", zegt een woordvoerder van Politie Groningen. "Ook zien we dat mensen door onduidelijke redenen van de weg raken."

Vanaf april zal de politie daarom zowel zichtbaar als onzichtbaar extra controles in het leven roepen. "Dit kan pas vanaf april omdat we eerst capaciteit moeten vrijmaken", legt de woordvoerder uit. "Ook moet een analyse worden gemaakt over waar en op welke tijden de pijnpunten zich precies bevinden."

Vorige week werd drie dagen lang een onopvallende controle vanuit een camper gehouden. Het resultaat: 248 boetes, waarvan 214 werden uitgedeeld vanwege het rijden met een mobiele telefoon in de handen. "Dat zou wellicht een van de oorzaken van de ongelukken kunnen zijn. Hoe meer afleiding, hoe sneller een ongeluk gebeurt."

Cijfers

De vraag om extra controles kwam vanuit de burgemeesters uit het Westerkwartier, die vinden dat er de afgelopen tijd veel ongelukken op de snelweg plaatshebben. Om hoeveel ongelukken het in het afgelopen jaar ging, kan de politie niet zeggen. "Er zitten wat verschillen tussen onze cijfers en die van Rijkswaterstaat. Hier wordt nog naar gekeken."