Qbuzz heeft vrijdag een waterstofbus en een elektrische bus gepresenteerd. Groningen is de eerste provincie waar een waterstofbus ook echt op een openbaar vervoersroute wordt ingezet. 

De bussen zijn onthuld door gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk en Tweede-Kamerlid Stientje van Veldhoven van D66.

De twee waterstofbussen gaan eerst als proef rijden op streeklijnen in Groningen en Drenthe. Twee elektrische bussen gaan als Airportlink rijden tussen het centrum van Groningen en Groningen Airport Eelde. De elektrische bussen worden ook ingezet als stadsbus in Groningen, ter versterking van bestaande lijnen. 

De nieuwe bussen voldoen aan de strengste milieunormen. Waterstofbussen stoten zelfs helemaal geen CO2 uit. 

Groene elektriciteit 

De elektrische bussen rijden overdag en 's nachts laden de accu's bij. De bussen maken gebruik van groene elektriciteit of groene waterstof. Volgens de provincies Groningen en Drenthe is het Noorden heel geschikt voor een proef met waterstofbussen omdat in deze regio veel bussen voorkomen die lange afstanden afleggen op het platteland.  

De provincies Groningen en Drenthe hebben de ambitie om op termijn in beide provincies met schone bussen te rijden. Omdat waterstof en waterstofbussen nu nog duurder zijn dan bussen op reguliere brandstof wordt hiervoor in Europa en bij het ministerie om steun gevraagd. 

De huidige waterstofbus en een toekomstig waterstoftankstation worden deels gefinancierd door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.