
VEH: Start met bieden van directe hulp aan slachtoffers gaswinning
In december vorig jaar is de Eerste Kamer akkoord gegaan met de omkering van de bewijslast, wat inhoudt dat Groningers niet hoeven te bewijzen dat hun schade is ontstaan door de bevingen.
Volgens de VEH mist de omkering van de bewijslast echter een praktische werking. "Het is aan NAM om aan te tonen dat de schade niet het gevolg van gaswinning is. Maar omdat dit pas aan het eind van de hele kwestie plaatsvindt, namelijk als een rechtszaak wordt aangespannen, duurt het in de praktijk verschrikkelijk lang voordat een gedupeerde wordt geholpen."
De vereniging ziet daarom mogelijkheden in het eerst afhandelen van de schade bij gedupeerden, om daarna pas te kijken wie voor de financiën moet opdraaien. "We roepen de coördinator op om dit kleinschalig uit te testen", zegt de VEH. "De mogelijkheden van de omkering van de bewijslast zouden zo maximaal aan de gedupeerden van gaswinning ten goede kunnen komen."
Onafhankelijke commissie
De NCG laat desgewenst aan NU.nl weten een commissie van onafhankelijke deskundigen samen te stellen die een schadeprotocol in het leven moet roepen. Nu is het nog de NAM die het protocol vaststelt.
Ook wil de coördinator het schadeproces voor bedragen onder de 1.000 euro vereenvoudigen. "Zo moet het voor de bewoner mogelijk worden om schade met de mobiele telefoon te fotograferen en aan het CVW te sturen. Bij erkenning kan de bewoner meteen over gaan tot schadeherstel."
De NCG laat weten graag met VEH in gesprek te gaan over de suggesties die zij doen.

In 60 seconden: De gaswinning in Groningen
Fakkeltocht
Volgens de VEH zijn er nog talloze Groningers die vastzitten in de juridische rompslomp omtrent de afhandeling van schade geleden door gaswinning. Dinsdagavond liepen duizenden mensen in een grote fakkeltocht door de Groningse binnenstad als protest tegen het beleid over de gaswinning in de noordelijke provincie.
Het was de eerste keer dat bestuurders en bewoners van buiten de stad meededen in een dergelijk protest. Volgens de organisatie liepen vrijwel alle Groningse burgemeesters mee.
Cabaretier en geboren Groninger Freek de Jonge overhandigde aan het einde van de tocht op het podium van de Vismarkt een manifest aan de Commissaris van de Koning in Groningen.