Vier leden van motorclub No Surrender, die worden verdacht van het ontvoeren, mishandelen en afpersen van een 47-jarig oud-lid uit Groningen, blijven langer vastzitten. Hiertoe besloot de rechtbank in Groningen vrijdag bij een pro-formazitting. 

De vier verdachten, drie mannen en een vrouw, ontkennen betrokkenheid en wijzen op onsamenhangende verklaringen van het slachtoffer. De vrouwelijke verdachte zegt bovendien geen lid te zijn geweest van No Surrender.

De rechter vindt de verdenkingen te sterk voor opheffing van de voorlopige hechtenis. Zo lijkt de bestelbus van een verdachte te zijn gebruikt bij de ontvoering. In het voertuig zijn bloedsporen van het slachtoffer aangetroffen. Ook telefoongegevens en getuigenverklaringen zouden kunnen wijzen op betrokkenheid.

In totaal zijn zeven personen in de zaak aangehouden. Op 24 maart volgt de pro-formazitting met de drie andere verdachten. 

Mishandeling

Het 47-jarige slachtoffer belde in november 's nachts aan bij een woning in Glimmen. De man had weinig kleding aan en was mishandeld. Hij zei dat hij was ontvoerd en in de buurt in een bos was achtergelaten.

Volgens het Openbaar Ministerie werd het slachtoffer voor vijfduizend euro afgeperst. De verdachten zouden gedreigd hebben de vingers van het slachtoffer af te knippen. Ook dreigden ze volgens de aanklager de No Surrender-tatoeage op de buik van de Groninger weg te branden met een strijkijzer. Na behandeling in het ziekenhuis op 8 november zou het slachtoffer buiten opnieuw zijn bedreigd.

Uit de voorlopige dagvaarding zou blijken dat de man door de mishandelingen zwaargewond is geraakt.