Veel jongeren die in Groningen hun diploma halen aan bijvoorbeeld de Hanzehogeschool of de Rijksuniversiteit vertrekken daarna naar de Randstad voor een baan. 

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt verder dat Groningen ook veel jongeren aantrekt uit de drie noordelijke provincies. Die gaan dan studeren in de stad.

In de afgelopen vier jaar steeg het inwonerstal van Groningen met zeshonderd door binnenlandse verhuizingen. Volgens het CBS krijgt de stad er jaarlijks duizenden jongeren van achttien tot 21 jaar bij uit andere gemeenten. Die gaan dan vaak op kamers wonen om te studeren.

Een groot deel van die jongeren verlaat Groningen echter als ze ouder zijn dan 23. Veel van hen trekken naar de Randstad om een baan te zoeken. Zo verhuisden er de afgelopen vier jaar ruim 2500 mensen meer van Groningen naar Amsterdam dan andersom.

Braindrain

Veel bedrijven in Groningen, bijvoorbeeld in de IT-branche, zijn echter op zoek naar jonge en net afgestudeerde werknemers. Samen met de gemeente en andere instanties proberen die de zogeheten ‘braindrain’ tegen te gaan.

Volgens het CBS komen er weinig nieuwe inwoners van veertig jaar en ouder naar Groningen. Stadjers in die leeftijdsklasse blijven Groningen echter ook meer trouw; wanneer ze eenmaal gevestigd zijn, vertrekken ze minder vaak. 

Vertrek en vestiging Groningen