Een eerste groep van zestig forenzen heeft maandagochtend de auto laten staan en is in plaats daarvan met het openbaar vervoer naar Groningen gereisd. De zestig personen maken gebruik van de OV-probeerkaart van Groningen Bereikbaar waarmee ze drie weken gratis met de bus of trein naar hun werk in de stad kunnen reizen.

De OV-probeerkaart is een van de maatregelen van samenwerkingsorganisatie Groningen Bereikbaar om automobilisten uit de spits te halen. Zeker nu de aanpak van de zuidelijke ringweg binnenkort van start gaat, is het van belang de stad zo goed mogelijk bereikbaar te houden, aldus de organisatie.

Alle werknemers van bedrijven in de stad Groningen die met de auto naar hun werk reizen, kunnen gebruik maken van de actie van Groningen Bereikbaar. Ze kunnen dan vrijblijvend testen hoe het openbaar vervoer hen bevalt. Groningen Bereikbaar stelt hiervoor maximaal honderd kaarten per proefperiode beschikbaar.

De proef is ook bedoeld om mensen kennis te laten maken met Q-link en Qliner, de snelle buslijnen van de regio naar de stad Groningen. Deze bussen rijden niet alleen snel en vaak, maar zijn ook comfortabel en voorzien van wifi.

Als de testfase goed is bevallen, dan helpt Groningen Bereikbaar de deelnemer ook verder op weg met het uitzoeken van een geschikt OV-abonnement. De campagne met de OV-probeerkaart duurt een jaar en is een samenwerking met Qbuzz en Arriva.