De documentaire 'De laatste boer van Euvelgunne' van regisseur Tom Tieman gaat zondag 15 januari in première in het Groninger Forum.

In de docu wordt boer Thies Dijkhuis gevolgd, die samen met zijn broer Teun jarenlang gestreden heeft om zijn boerderij in het Gronigse Euvelgunne te behoeden voor de oprukkende stad.

Regisseur Tom Tieman raakte gefascineerd door boer Thies Dijkhuis, die geboren en getogen is op boerderij Euvelgunnerheem. Tegenwoordig ligt de boerderij midden in het industrieterrein Eemspoort, maar vroeger keek Dijkhuis vanuit zijn boerderij uit over de weilanden.

Dijkhuis had net als veel collega-boeren weg kunnen gaan, maar hij besloot om samen met zijn broer Teun de strijd aan te gaan tegen de oprukkende stad om zijn land, dat aan de boorden van de historische rivier De Hunze ligt, te laten zoals het altijd is geweest.

Na afloop van de film houdt Susan Aasman een interview met regisseur Tom Tieman. Susan is filmwetenschapper en verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.