Pinautomaten en duurdere kaartjes in Groningse bussen

Vervoersbedrijf Qbuzz en het OV-bureau Groningen nemen maatregelen om te zorgen voor minder contant geld in de bus.

Qbuzz heeft op een aantal lijnen pinautomaten in de bus geplaatst. Verder wordt het gebruik van de OV-chipkaart gepromoot en wil het vervoersbedrijf de tarieven van het Eurokaartje verhogen.

De maatregelen zijn volgens Qbuzz en het OV-Bureau bedoeld om het gevoel van veiligheid in de bus te vergroten.

In de afgelopen jaren hebben er landelijk verschillende incidenten plaatsgevonden in bussen. Daarom hebben vervoerders in het hele land met elkaar afgesproken maatregelen te nemen om de veiligheid in de bus te vergroten en te zorgen voor minder contant geld in de bus.

Pinnen

De eerste maatregel in Groningen is het plaatsen van pinautomaten op Qlinks 3 en 4. Tot nu toe worden al 70 kaartjes per dag met de pin betaald in plaats van contant. 

Eurokaartjes

Om het reizen met de OV-chipkaart aantrekkelijker te maken, heeft Qbuzz de tarieven voor de Eurokaartjes verhoogd. Een kaartje voor twee zones gaat dan 2,50 euro kosten in plaats van 2 euro.

Ook komen er minder verschillende soorten kaartjes, waardoor minder contant geld in de bus nodig is. Er komen standaardtarieven van 2,5, 5, 7,5 en 10 euro. Hierdoor zijn er maar twee soorten kaartjes nodig.

Tip de redactie