Het Indoor Soccer Centre in de stad Groningen verwijdert nog deze week de omstreden rubbermatten uit de drie kunstgrasvelden van de vereniging.

De eigenaren van het overdekte voetbalcomplex aan de Ulgersmaweg, Eisse-Reint Dallinga en Erwin Bloeming, willen niet wachten op de uitkomsten van een hernieuwd RIVM-onderzoek naar de eventuele gevaren voor de gezondheid die deze matten met zich meebrengen.

Aanleiding voor de kunstgrasdiscussie is een uitzending van het televisieprogramma Zembla, waaruit bleek dat bepaalde kunstgraskorrels kankerverwekkende stoffen bevatten.

Volgens Dallinga en Bloeming gaat de gezondheid van sporters voor alles. "Het zou best zo kunnen zijn dat het RIVM-onderzoek positief oordeelt over dit granulaat, maar in de beleving van onze gasten zal er altijd twijfel blijven bestaan. En dat willen wij niet."

Synthetische matten

De gevreesde matten worden vervangen door veilige synthetische TPE-matten. Er is bewust voor gekozen de matten nu al te vervangen omdat ik de kerstvakantie een groot voetbaltoernooi op de agenda staat, waaraan 220 jeugdteams uit Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland deelnemen.

De vervanging betekent een flinke schadepost voor Indoor Soccer Centre, dat pas een jaar geleden werd geopend. "Normaal gesproken schrijf je deze kunstgrasvelden in circa tien jaar af. Wij vervangen nu al na één jaar. Het kost ons vele duizenden euro’s, maar desondanks twijfelen wij geen moment aan ons besluit", aldus de eigenaren.