Bibliotheken delen geen boetes meer uit

Bibliotheken in Groningen delen vanaf 1 december geen boetes meer uit als boeken te laat worden ingeleverd. Groningen is daarmee de eerste provincie zonder bibliotheekboetes.

De organisaties achter de bibliotheken, Biblionet Groningen en Groninger Forum, willen het voor mensen makkelijker en leuker maken om lid te worden. Daarom is er voor volwassenen één nieuw abonnement geïntroduceerd. Dit abonnement is boetevrij.

Het uitdelen van boetes is volgens de bibliotheek niet klantvriendelijk. Boetes leiden namelijk vaak tot ergernis en discussie. Bovendien wegen de kosten die Biblionet Groningen maakt voor het verwerken van boetes nauwelijks op tegen de inkomsten ervan.

Het afschaffen van de boetes is niet de enige verandering bij de bibliotheken in Groningen. De bibliotheken zijn vaker en langer open en de leden  mogen de boeken, tijdschriften, films en games langer thuis houden. Ze hebben bovendien gratis toegang tot duizenden e-books.

Het nieuwe abonnement gaat op 1 december in. Vanaf dat moment profiteren alle leden van de voordelen van het nieuwe abonnement.

Tip de redactie