Niet alle inwoners van Haren zijn tegen een fusie met de stad Groningen. Dat blijkt uit gesprekken van vier oppositiepartijen met inwoners van het dorp.

De oppositiepartijen VVD, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie hebben zich verenigd in Kansrijk Haren en gaan de gespreksverslagen woensdag aanbieden aan gedeputeerde Patrick Brouns, zo meldt Omroep OOG.

Volgens Kansrijk Haren zijn er veel inwoners die het goede aanbod aan voorzieningen in de gemeente willen behouden, samen met het groene karakter van Haren en de goede dienstverlening.

Zelfstandigheid

Het zijn juist die kenmerken die volgens de partijen onder druk komen te staan bij het tegenhouden van een fusie. Haren kan alleen zelfstandig blijven door te bezuinigen op dienstverlening, sociale en culturele voorzieningen. Ook moet er een forse lastenverhoging worden doorgevoerd.

De coalitie in Haren wordt gevormd door Gezond Verstand Haren, D66 en het CDA. Ze strijden voor zelfstandigheid van het dorp. Het provinciale bestuur heeft aangegeven dat Haren moet fuseren met Groningen en Ten Boer. Haren wil vooralsnog niet vrijwillig aanschuiven bij het overleg over de toekomstige inrichting van de gemeente.

Gesprekken

Kansrijk Haren heeft een voorstel gedaan om als oppositie mee te mogen doen aan die gesprekken. Het college van burgemeester en wethouders houdt dit tegen.