Het duurt nog 24 jaar, maar als het aan de PvdA in de stad ligt, moet de gemeente nu al gaan sparen voor het duizendjarig bestaan van Groningen in 2040.

"Wij willen straks feest vieren zonder vervelende financiële verrassingen", aldus raadslid Jan Pieter Loopstra.

In 2040 is het duizend jaar geleden dat Groningen als brinkdorp op de meest noordelijke uitloper van de Hondsrug ontstond. En dat is wel een feestje waard.

"Zo’n feest vraagt echter wel om een goede en verantwoorde financiële voorbereiding", vindt Loopstra. "Door hiermee vroeg te beginnen, hoeven we niet ineens grote bedragen uit te trekken en kunnen we tekorten achteraf voorkomen. Daarbij geven we een signaal richting bedrijven: er komt een feest voor alle stadjers: help en vier mee!"

In 1990 vierde de stad Groningen uitgebreid het 950-jarig bestaan, met onder andere symposia, kunst en cultuur, de stadsmarkeringen en tal van evenementen. Om de duizendste verjaardag van de stad nog uitgebreider en ook verantwoord te vieren, heeft de PvdA de raad gevraagd om vanaf 2018 elk jaar een gepast bedrag te reserveren voor de festiviteiten en activiteiten in 2040.