Protonenbestraling in het Universitair Medisch Centrum Groningen wordt in ieder geval vergoed door De Friesland Zorgverzekeraar.

De Friesland is de eerste zorgverzekeraar die deze bestralingsbehandeling voor kankerpatiënten in het UMCG vergoedt. Het UMCG en De Friesland hebben daarover afspraken gemaakt.

Het UMCG verwacht in december volgend jaar de eerste patiënten met protonentherapie te kunnen behandelen in het nieuwe centrum dat wordt gebouwd aan de noordkant op het UMCG-terrein. Protonentherapie wordt momenteel alleen in het buitenland gegeven. Verzekerden van De Friesland Zorgverzekeraar kunnen in Groningen terecht zodra het centrum klaar is.

Het Groningse ziekenhuis is een van de vier centra die van de minister van VWS een vergunning voor protonentherapie hebben gekregen. Naast Groningen is een centrum in aanbouw in Delft. Amsterdam en Maastricht beschikken ook over een vergunning voor protonentherapie.

Het UMCG beschikt als enig centrum in aanbouw ook over een vergunning voor de behandeling van kinderen met protonentherapie. Protonentherapie is verzekerde zorg en behoort tot het basispakket van de zorgverzekering. De verwachting is dat binnenkort ook andere zorgverzekeraars de protonenzorg gaan contracteren.