Studentenvereniging Vindicat moet hard gaan werken aan een cultuurverandering. Anders krijgen ze geen geld meer uit een fonds waaruit verenigingsbestuurders kunnen worden betaald.

Een speciale commissie gaat kijken of Vindicat onderdeel mag blijven van het hoger onderwijssysteem, zo meldt RTV Noord maandag.

De commissie is ingesteld, nadat de vereniging in opspraak raakte na een incident bij een ontgroening. Ook ging er een seksrating van studentes rond onder de leden.

Zolang Vindicat geen cultuurverandering doorvoert, bestaat de kans dat de officiële banden met de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool worden doorgesneden. Dan valt de bijdrage uit het zogeheten profileringsfonds weg.

Daarin zit geld om bestuurders van de vereniging te compenseren voor studievertraging. Die zijn namelijk veel tijd kwijt met het besturen van de vereniging.

Ook Albertus onder de loep

Ook studentenvereniging Albertus moet zichzelf gaan evalueren. Als de verenigingen slagen, dan krijgen ze de komende vijf jaar lang geld. Voor Vindicat gaat het jaarlijks om een bedrag van zo’n 33.000 euro.

De speciale commissie die de evaluatie moet goedkeuren wordt geleid door Martin Sitalsing, voorzitter van de raad van bestuur van Lentis.