Suikerunieterrein wordt 'stadsdeel van de toekomst'

Een zelfvoorzienende nederzetting waar plek is voor wonen, onderwijs, ondernemen en recreëren. Het Suikerunieterrein moet het stadsdeel van de toekomst worden.

De gemeente heeft vrijdag de eerste plannen voor het terrein gepresenteerd.

Uitgangspunt is dat het stadsdeel zelfvoorzienend wordt op het gebied van energie. Er wordt dan geen gebruik meer gemaakt van de klassieke nutsbedrijven. Partijen moeten gaan samenwerken om van werkplaatsen, studio’s, podia, kassen, festivals en tuinen een energiepark te vormen.

Beoogde blikvanger is de Energy Tower, een energietoren die energie opwekt. De toren is een idee van architect Wolff Prix en verwijst naar de 95 meter hoge schoorsteen op het terrein. De Silo-kathedraal van RAAAF [Rietveld Architecture-Art-Affordances] legt de fundamenten (palen) van de oude fabriek bloot en biedt een spannend parklandschap voor ontmoeting en recreatie.

Het groene terrein moet beter bereikbaar worden door een nieuwe groene ‘Parkweg’. Wethouder van der Schaaf: ‘Komend jaar werken we deze visie met bewoners, ondernemers en organisaties verder uit tot concrete voorstellen. Daarna volgen de eerste investeringen in de infrastructuur van het gebied.’

Tip de redactie