De schaatsbaan van Kardinge is mogelijk de dupe van een op handen zijnde staking van de topschaatsers. Die willen de eerste wedstrijd in Groningen mijden uit onvrede over schaatsbond KNSB.

De commerciële schaatsploegen en de gewesten hebben een conflict met de KNSB over de hoogte van de premiepot en een bijdrage voor talentontwikkeling.

Er wordt al weken onderhandeld, maar de schaatsers dreigen nu met een staking tijdens de eerste wedstrijd van het seizoen. De zogeheten KNSB Cup wordt georganiseerd in Groningen. Tijdens die belangrijke wedstrijd worden de eerste startbewijzen voor wereldbekers verdeeld.

De schaatsbond leed vorig jaar een verlies van 2,7 miljoen euro. De bond wil dat bekostigen door de premiepot te verlagen, meer geld te vragen voor proflicenties en minder geld uit te geven aan talentontwikkeling. Daar gaan zowel de gewesten als de profteams niet mee akkoord.

Eigen wedstrijd

De verenigde profteams willen voor het einde van de week een akkoord en anders dreigt een staking. Eén mogelijkheid zou zijn dat de schaatstoppers zelf een wedstrijd organiseren, om te bepalen wie er naar de aankomende wereldbekers mogen.

De KNSB en de topteams gaan maandag weer om tafel. De schaatsbond heeft al aangegeven om voor 12.00 uur met een antwoord te komen.