Gedeputeerde Fleur Gräper blij met groen licht voor zuidelijke ringweg

Gedeputeerde Fleur Gräper is blij dat nu daadwerkelijk kan worden begonnen met de ombouw van de zuidelijke ringweg bij Groningen.

"We kunnen nu ook echt met de aannemerscombinatie Herepoort aan de slag", zegt ze in een eerste korte reactie op het besluit van de Raad van State. Die keurde woensdag het Tracébesluit van de minister goed, waardoor er nu geen bezwaar meer kan worden gemaakt tegen de plannen.

Huiswerk

Gräper is voorzitter van de bestuurlijke stuurgroep. De afgelopen maanden moest die stuurgroep aan de slag met 'huiswerk' dat ze hadden gekregen van de Raad van State. Die liet in een tussenuitspraak weten dat de plannen nog op vijf punten moesten worden aangepast. "Uit deze nieuwe uitspraak blijkt dat we ons huiswerk nu goed hebben gedaan."

Volgens Gräper komt de aannemerscombinatie Herepoort binnen twee weken naar buiten met de precieze invulling van de plannen. Dan wordt ook meer duidelijk over de planning van de werkzaamheden en het definitieve ontwerp van de nieuwe ringweg. Inmiddels is al begonnen met voorbereidende werkzaamheden, zoals het verleggen van kabels en leidingen.

Eerste werkzaamheden al begin volgend jaar

In het eerste kwartaal van 2017 wordt alvast begonnen met het reconstrueren van de afritten bij Hoogkerk en de Helperzoomtunnel. "Die plannen waren eerder al helemaal goedgekeurd", zegt Gräper.

Het projectbureau Aanpak Ring Zuid, dat de werkzaamheden gaat coördineren, wil nog niet reageren. Zij laten de uitspraak eerst nauwkeurig bestuderen door een jurist.

Er werd woensdag met spanning afgewacht op de uitspraak van de Raad van State. "Ik heb er niet minder om geslapen, maar ik heb ’s ochtends wel even een extra rondje hardgelopen", aldus gedeputeerde Gräper.

Tip de redactie